Форум Ракового лісу

Теми для публікацій та розмов


Відпочинок ( озеро Добре )
21 листопада 2010 Я Ет

Клубне життя, відпочинок
24 червня 2010 (-_-) Admin

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Admin (-_-), користувач 1ua
(-_-) Admin
Тема: Клубне життя, відпочинок

Щоб молодим залишитися - співати треба!

06.02.2010
Валерій МЕЛЬНИК


http://ukurier.gov.u... align='left' border='1' height='169' hspace='10' vspace='5' width='300'>Фольклорний колектив 'Раківліські молодички', який добре відомий у Камінь-Каширському районі на Волині та й далеко за його межами, відкрив секрет своєї творчої молодості.

Село з оригінальною назвою Раків Ліс стало широковідомим у нашій державі у 1997 році. Тоді рушійний смерч протягом лічених хвилин наче гігантським катком, пройшовся по тисячах і тисячах гектарів навколишніх лісів; дісталося і самому селу, значна частина людей в якому залишилася без даху над головою. Масштаби руйнувань були настільки великими, що оцінити їх особисто приїжджав тодішній Президент Леонід Кучма...

Ті події вже призабулися за плином часу і клопотами тритисячного села про хліб насущний на день нинішній. Як і в більшості поліських сіл, тут не тільки тяжко з робочими місцями, а й неможливо виростити добрий врожай на місцевих піщаних грунтах.

Але не лише клопотами живе людина. У кожного в сільській громаді настають години чи дні, коли треба сісти за святковий стіл, а душа просить пісні.

Ось тоді і злітають різко вгору 'акції' кожного члена сільського фольклорного колективу 'Раківліські молодички'. А оскільки в селі вміють веселитися і на хрестинах, і на весіллях, повесільщина яких продовжується, аж поки молода господиня на плоті догори дном алюмінієві бідони не виставить сушитися, - то й самодіяльні артисти сільського Будинку культури, який очолює досвідчений культпрацівник Галина Курчик, завжди в пошані!

Майже три десятиліття односельчани та глядачі на районних мистецьких заходах мають можливість почути у виконанні односельчанок десятки і десятки народних пісень. А заодно -й оцінити красу їхніх збережених з діда-прадіда оригінальних національних убрань.

Самодіяльні артистки не тільки знайшли свій творчий почерк, а й навчилися завжди викликати щирі оплески та добрі усмішки навіть в зовсім 'нерозігрітих' аудиторіях.

Одна з особливостей фольклорного колективу, що на тлі запальних пісень теж викликає щире захоплення, - вік артисток. Зазвичай, жінки його приховують. Але тут ситуація інша. Як вони самі жартують, 'наймолодшій' Тетяні Карик виповнилося 'лише' 73 роки, Галині Шевчик - 72, а Надії Тимошик сповнилося 'тільки' ще 69...

24 червня 2010


1


  Закрити  
  Закрити